Monday 13 October 2014

RESEPI CHEESEKUT


Meh saya nak share resepi CHEESEKUT versi saya. Lama dah teringin nak makan cheesekut ni. Tapi tak tergerak hati nak google resepi. So terbiar macam tu je la rasa nak makan cheesekut.

Akhirnya bila teringin tu datang lagi dan tengok stok biskut kering banyak kat dapur terus google resepi. Sempat la tengok beberapa resepi dari en. gugel. Dan akhirnya terus pergi beli barang.

Rupanya mudah sesangat nak buat cheesekut ni..sesimple A B C..cewaahhh belagak pulak dah....kekkeee

Dari hasil gugel dan kekreativitian ku maka inilah hasilnya.....


Nampak tak lelehan cheese tu..mavelesss habaq hangg...lagi banyak cheese lagi sedap kot. Sebab ku HANTU CHEESE!!

Ok..ni meh nak share ckit resepi dan cara-cara saya buat cheesekut.


Bahan2nya:
1 pack biskut hupseng deluxe cracker (ai guna cream cracker je..hbskan biskut yg ada)
250g cream cheese
1/4 tin susu pekat (klo nk manis buh lebih)
6 sudu besar susu full cream (ai gn fresh milk)


Utk topping ikut suka nk guna ape:
Nestum
Vico/Coco
Coklat rise
Apa-apa aje yg korang nak wat hiasan


Cara-caranya:
1. Pukul guna mixer atau bland guna blander cream cheese, susu pekat dan susu full cream *klo rs pekat sgt tmbh lg susu full cream *kepekatan ikut suke
2. Tuang susu full cream dalam mangkuk
3. Celup biskut dalam susu then susun dalam bekas *celup je tau bukan rendam
4. Tuang cream cheese tadi atas biskut
5. Tabur topping
6. Ulang step 3 4 5..ikut suka la brp lapis..agak2 cukup cream cheese tu
7. Dah siap melapis masuk peti sejuk lenih kurang dalam 6-8jam
8. Dah boleh makan...yummmehhh..hehee
 
  Inilah hasilnya CHEESEKUT ku yang soodaaaappppp.

Silalah cuba try test buat ye. Confirm sedap uolllssss.
Lepas ni nak try buat CHEESEKUT MEALSHAKE pulak..

1 comment:

Dr. Najihah said...

lama dah dok kata nak buat cheesekut ni..tkasih dik Lah sudi kongsi resepi..nti2 nak buat lah..